Minden játszótér és kerti játszóvár elmaradhatatlan tartozéka a csúszda, aminek számtalan ötletes felhasználási területe létezik. A középpontban azonban mindig a játék, a szórakozás áll. Milyen szempontokat érdemes megfontolni, mielőtt csúszdát választ az ember?

Magyarország egyik legnagyobb forgalmazójaként láttunk már egy-két csúszdát és nagyon sok örömtől sugárzó gyermek arcot, amint szüleikkel együtt kiválasztották hőn áhított csúszdájukat. A tapasztalatainkkal szeretnénk hozzásegíteni Téged is a megfelelő csúszda kiválasztásához, hogy ugyanez az öröm legyen a gyermeked arcán is.

1. szempont: Biztonság és minőség 

Minden szülő szereti biztonságban tudni gyermekét játék közben, ezért a megfelelő minőség, és a biztonsági követelmények figyelembe vétele az elsődleges szempont.

A csuszda.hu oldalon található valamennyi termék szigorú biztonsági és minőségi követelményrendszereknek tett eleget, ennek köszönhetően mindegyikük rendelkezik valamelyik nagy minősítő intézet - AGMI, TÜV, TÜV-KERMI - által kiállított biztonsági tanúsítvánnyal.

Ezek a tanúsítványok szavatolják, hogy az adott terméken a dokumentumban megjelölt felhasználási területen - közterületi vagy lakossági -, a használati és telepítési előírások betartása esetén biztonságosan játszhatnak a gyermekek.

A biztonság szempontjából fontos tényező még a megfelelő ütéscsillapító talaj kiválasztása, amely közterületi felhasználás esetén 1 m esési magasság felett kötelező, lakossági használat esetén pedig ajánlott. Erről bővebb információt a www.gumitegla.hu oldalon olvashatsz.

2. szempont: Felhasználás célja: otthoni, vagy közösségi használatra 

A második fő szempont, hogy a csúszdát magánkertbe, vagy sok gyermek számára hozzáférhető, ún. közterületi használatra szánjuk (ide tartoznak a nagyobb társasházak, óvodák, iskolák, családi napközik, kereskedelmi egységek udvarán kialakított játszóterek, stb.). 

Ez utóbbi esetben a lakossági tanúsítvánnyal (EN71 szabvány szerinti) rendelkező csúszdalapok nem megfelelőek, mivel azok csak néhány gyermek szülői felügyelet mellett történő játékára lettek tervezve. 

A közterületi, bárki számára hozzáférhető játszótereknél nem csak a megnövekedett terhelés miatt (ti. több gyermek használja) van szükség erősebb konstrukciókra, hanem azért is, mert itt könnyebben fennáll a nem rendeltetésszerű használat (pl. kerékpárral, gördeszkával való lecsúszás), illetve a vandalizmus veszélye. Ezért ilyen esetben mindenképpen közterületi tanúsítvánnyal  (EN1176 szabvány szerinti) rendelkező, vandálbiztos csúszdalapot kell választani. Ezek általában rozsdamentes acélból, üvegszál erősítésű poliészterből, vagy rotációs technológiával öntött duplafalú polietilénből készülnek.

Készülnek HDPE műanyagból is közterületi használatra szánt csúszdalapok, de ezeknek mindig ellenőrizd a tanúsítványát megrendelés előtt.

 

3. szempont: Beltér vagy kültér

Fontos figyelembe venni, hogy a csúszdát kültéren, vagy beltéren szeretnétek használni. A kültéri használatra készült termékek általában beltérre is jók (bár többnyire túl nagyok), fordítva viszont ez nem igaz. A beltéri használatra tervezett csúszdák könnyen kifakulhatnak, meggyengülhetnek, eltörhetnek, amennyiben a napsütés és az eső, valamint fagy hatásainak vannak kitéve.

A kis méretű, műanyag létrával együtt értékesített szabadon álló csúszdák, jellemzően nem annyira ellenálló anyagokból készülnek, ezért kültéri használat esetén javasoljuk, hogy óvd őket az erős, közvetlen napsütéstől, esőtől, hótól, fagytól. Legjobb, ha játék után fedett helyre viszed, így jó pár évig biztonságosan játszhatnak rajta a gyermekek.

 

4. szempont: Méret

A méret kiválasztásánál három dolgot kell figyelembe venni: a gyermek életkora, rendelkezésre álló terület, indulómagasság.

3 év alatti gyermekeknek 1 m indulómagasság alatti termékeket javaslunk, ezek általában létrával együtt kaphatóak, könnyen összeállíthatóak, és kedvező árfekvésűek. 3 év felett már számtalan variációból választhatunk, pl.: hullámcsúszda, spirálcsúszda, vizes csúszda, stb.

Az elképzeléseidnek határt szabhat a rendelkezésre álló terület: A biztonságos használathoz ugyanis csúszdalap két oldalán 1-1 m, a kifutó részénél pedig 2 m szabad helyet ajánlott hagyni. Ezt mindenképp tartsd szem előtt a tervezésnél.

Az indulómagasságot vagy más néven beülőmagasságot azért kell figyelembe venni, hogy a csúszda esési szöge ne legyen se túl meredek, se pedig túl lankás, mert előbbi veszélyes, utóbbi pedig unalmas lehet a gyermek számára.

Az ajánlott beülőmagasság minden termék esetén fel van tüntetve a termékleírásban.

Termékeinkről részletes leírásokat olvashatsz a megfelelő menüpontra kattintva!

Webáruházunkból azonnal meg is rendelheted a kiválasztott terméket, melyeknek nagy része folyamatosan van raktáron, a ritkábban keresett modellek pedig rövid időn belül beszerezhetőek!

 

Bízom benne, hogy a fenti szempontok figyelembevételével Neked is sikerül kiválasztanod a legmegfelelőbb csúszdát gyermeked, vagy gyermekeid számára és hamarosan együtt élvezhetitek a játék örömét!

 

Jó játékot kívánok csuszda.hu egész csapata nevében:

Kovács István

Kovács István